Florida

Just nu hör man mycket om den amerikanska delstaten Florida i nyheterna. På grund av den hemska orkan som just nu ställer till med problem i området och skördar människoliv. Florida är tyvärr än delstat som på grund av sin geografiska position ofta kan drabbas av denna typ av förödande väderfenomen. I och med klimatförändringarna är många oroliga över att vi kommer se fler och fler orkaner av denna massiva typ drabba området. Med mer extremväder så kan det visa sig svårare och svårare att bo de denna delstat i framtiden.

Förutom det ibland oförutsägbara vädret och även problem med kriminalitet på sina håll så finns det även goda anledningar till att bosätta sig i denna underbara delstat. En av de anledningar till att så många älskar Florida är så klart dess gynnsamma klimat. Här finns goda möjligheter till att få sol och varmt väder. För oss nordbor är det perfekt att åka till södra Florida på vintern för att kunna få sol och hänga på badstranden.

Miami

En pärla i Florida är självklart den välkända staden Miami. I Miami finns många turistdestinationer som exempelvis Miami Beach och South Beach som jag tror många har hört talas om även om man ännu inte besökt staden. Jag ska inte gå in i detalj på alla sevärdheter här eftersom de behandlats tillräckligt på många andra ställen redan. En intressant detalj med denna stad är dock att den ibland sägs vara den stad i världen som har mest mångfald. Och det ligger säkerligen något i detta. Visste du till exempel att upp till så stor andel som 60% av stadens invånare inte är födda i landet den ligger i? Detta är så klart en hissnande hög siffra jämfört med i stort sätt vilken stad som helst i världen.

En majoritet av invånarna i Miami har Hispanic eller Latino som sitt etniska ursprung. Om man vistas i Miami så blir man snabbt varse om att en stor andel av människorna på gatan pratar spanska och inte engelska. Vad beror det då på att det ser ut så här i en amerikansk delstat? Svaret är så klart närheten till andra länder där dessa folkgrupper finns. Täta flyktingströmmar men även arbetskraftsimmigration med mera har gjort att Miami fått denna befolkningsmässiga sammansättning.

Orlando

Disney World i Orlando

Även Orlando som ligger i Orange County i norra delen av Florida har en betydande befolkning av latinamerikaner. Här är bilden dock lite annorlunda då även många äldre vita personer flyttat ner till delstaten för att få en härlig guldkant i livet som pensionärer.

Orlando är en riktig turiststad med ett antal megastora turistmagneter såsom exempelvis Disney World, Seaworld, Universal Studios med mera. Dessa anläggningar är såklart något som starkt bidrar till att hålla ekonomin igång i denna stad såväl som i hela delstaten Florida. En annan populär fritidsaktivitet såväl som turistmagnet i och omkring staden är golfen. Här finns många spektakulärt vackra golfbanor. Det gynnsamma vädret i Florida gör att man kan spela golf året runt i Orlando.

Fort Lauderdale

Ett turistmål man bara inte får missa om man besöker Florida är den medelstora staden (här bor faktiskt bara kring 170 000 invånare) Fort Lauderdale. Staden är världskänd tack vare sina fina stränder men även vattendrag och kanaler. Faktum är att Fort Lauderdale ibland kallas för Amerikas Venedig. Staden har ett mycket rikt marinliv, något som lockar besökare från framförallt hela USA, men även hela världen. Staden har även blivit ett turistmål och samlingsplats för homosexuella tack vare sin gayvänliga framtoning.